Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

tisdag 22 juni 2010

Titanic

Titanics öde har fascinerat många människor. Flera av mina läsare har skrivit till mig och och bett att jag ska skriva en historisk äventyrsbok om Theo och Ramona, där handlingen utspelar sig ombord på skeppet Titanic. Jag har lagt idéförslaget i min idébok för kommande böcker.

I väntan på den boken tänkte jag berätta lite om Titanic, det osänkbara skeppet som sjönk på sin jungfruresa.

Titanic var rederiet White Star Lines stolthet. Ett 269 meter långt skepp med 15 vattentäta skott som gjorde att skeppet ansågs ovanligt säkert. Därför höll skeppet hög fart trots varningar om isberg...

Den 10 april 1912 lämnade Titanic Southampton i England under pompa och ståt.

Titanic överträffade alla sina rivaler vad det gällde lyx och överflöd och var som ett flytande palats. Ombord fanns det mesta. Skeppet var inrett med fina trappor, dyra möbler och väggar prydda med utsökta målningar. I första klassavdelningen var lyxen i överflöd.

Passagerarna kunde välja rum och hytter efter många olika varianter av stilar och lyx. Hytterna var rymliga och samtliga hade tillgång till rinnande vatten. Eftersom första klasshytterna var lyxiga var de också oerhört dyra, en förstaklassbiljett kunde kosta upp till 100.000 kronor.

De som reste i andra och tredje klass fick även de leva lyxigt om man jämförde med många andra skepp från den här tiden.

I andra klass fanns ett flertal moderna salar inrett med brittisk stil med ek paneler. Hytterna var fräscha och rymliga med tillgång till toaletter som dagligen tömdes. Passagerarna i andra klass kunde även ta sig från olika avdelningar med hjälp av hissar, dock inte lika moderna som i första klass.

Att resa med tredje klass på Titanic var för många bekvämare än vad de var vana vid hemifrån. Hytterna var belägna långt nere i skeppet vilket gjorde att passagerarna hörde ljuden från motorerna och vågornas slag mot skeppet. I tredjeklassavdelningen fanns en stor matsal, ett rökrum och ett eget däck, kallat poopdäck. Korridorerna var trånga med många trappor.

Den 14 april 1912 klockan 23.40 upptäckte utkiken en mörk skugga föröver. Genast gavs order om back i maskin och undanmanöver, men det var redan för sent. Titanic gick med full kraft emot isberget med sin högra sida och tog genast in massor av vatten.

Skeppet började sakta sjunka. Passagerarna satte sig motvilligt i livbåtarna. Människorna var yrvakna och förvirrade och ville inte sätta sig i små båtar mitt ute på havet.

Vid tvåtiden lutade Titanic kraftigt föröver. Människorna insåg att livbåtarna inte räckte till för alla passagerarna. Klockan 02.20 den 15 april 1912 reste sig aktern rätt upp ur vattnet, för att därefter försvinna ned under ytan. Det enda synliga tecknet av det stora skeppet och alla dess passagerare, var ett tjugotal livbåtar med 705 överlevande.

1.522 människor omkom. De som inte hade fått plats i livbåtarna och i panik hoppat i vattnet frös snabbt ihjäl eller drunknade i det iskalla vattnet. Endast tre personer som hamnat i vattnet överlevde tack vare att de drogs upp i livbåtarna.

Beskedet om Titanic-katastrofen spred sig sedan över världen och blev en oerhörd chock för många människor. Titanic var en symbol för den moderna tekniken som sades vara ofelbar. Genom Titanic-katastrofen lärde man sig att olyckor fortfarande kunde hända trots den allra senaste tekniken.

Den 1 september 1985 återfanns vraket av Titanic på 3810 meters djup, 53 mil sydost om Newfoundland i Kanada. Det var ett franskt-amerikanskt team lett av den kände vrakforskaren Robert Ballard. Flera bärgningsexpeditioner har gjorts och tusentals föremål har plockats upp.

Inför filmen Titanic gjorde regissören James Cameron (som även gjort filmen Avatar) flera dykningar till vraket för att samla material. Filmen Titanic hade premiär 1997 och vann elva Oscars.

Det har skrivit många böcker och gjorts flera filmer om Titanic.

Se videofilmer från Titanic.

Läs mer om Titanic

Här kan du läsa fler faktainlägg.

Hoppas att alla ni som väntar på en Theo/Ramona-bok om skeppet Titanics öde, tyckte om det här inlägget. Kanske det bara gjorde att du längtar ännu mer efter att jag ska skriva om Titanic?

Kramisar från Kim

5 kommentarer:

 1. Jag tror det är en mycket viktigt men hemsk läxa. Man får aldrig sluta använda sitt sunda förnuft. Den där kaptenen förlitade sig alldeles för mycket på tekniken...

  Helly på Sicilien (fungerar inte med inloggningen ;)

  SvaraRadera
 2. Den boken ser jag och min son fram emot. Min son som snart är tretton år tycker att det är väldigt spännande med berättelsen om Titanic. Han ska få läsa ditt inlägg :)
  Kram!

  SvaraRadera
 3. Hej Helly, ja ibland gör inte datorerna som man vill. Kul att du ändå kunde kommentera. Jag tror att det kom en hel del förnuftiga tankar efter Titanic-katastrofen. Kram Kim

  Hej Anneli, vad roligt att din son tycker om Titanic. Har han läst någon av mina böcker? Kram Kim

  SvaraRadera
 4. Historien om Titanic är hemsk, men intressant att läsa!
  Skulle vilja läsa om Anastasia och tsarfamiljen i Ryssland.
  Det är också en intressant historia.

  Kram Jessica

  SvaraRadera
 5. Hej Jessica, boken om tsarfamiljen är redan påbörjad! Den kommer. Har du varit inne och tävlat om flera böcker. Se länkarna till höger här på min blogg. Lycka till! Kramisar Kim

  SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!