Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

fredag 8 oktober 2010

Skrivprocess: Orden väller ur mig...

Just nu är det ingen sans på orden, de bara väller fram, alla på en gång. Och då menar jag inte ord till en bok, utan ord till tre olika böcker... Med andra ord har jag arbetat med tre olika böcker den här förmiddagen. Låter det svårt? Jag har ett knep som hjälper mig väldigt bra.

För det första använder jag mig av gula lappar. Det går till så att jag skriver upp händelser, ord, kapitel etc på gula Post-it-lappar medan jag läser fakta, eller allt eftersom idéerna poppar upp i huvudet. En omgång lappar för varje bok.

Dessutom arbetar jag med mallar till varje bok. För varje ny bok jag påbörjar gör jag nämligen en mall i Word: Jag lägger in titel och sidnummer i huvudet på varje sida, samt vilket kapitel det är. Detta gör jag i Sidhuvud/Sidfot. Därefter lägger jag in texten KAPITEL 1 och sparar mallen.

Varje gång jag ska påbörja ett nytt kapitel hämtar jag upp mallen, ändrar kapitelnummer och sidnummer och börjar skriva.

Mallen använder jag mig också av för att lägga in stycken eller meningar som jag kommer på medan jag arbetar med boken. Text som inte hör ihop med det kapitel jag håller på med just då. Texten markerar jag med annan färg för att hålla isär dem. Efterhand som boken växer fram och jag hämtar upp min mall för varje nytt kapitel, händer det att jag upptäcker att i just detta kapitel passar texten som jag tidigare lagt in i mallen. Innan jag börjar skriva i min mall har jag arbetat fram hela berättelsen med hjälp av mina gula Post-it-lappar.

Att arbeta på det här sättet innebär att jag bara kan slänga ned stolpar på mina gula lappar när tiden inte finns för att skriva, som till exempel igår när jag skulle iväg och föreläsa. Snabbt ned med orden på gula lappar, som plockades fram på kvällen och användes för att skriva in texten i min bok. Dessutom var det så mycket idéer på de här få lapparna att det räckte till att skriva även nu på morgonen.

Eftersom jag har en mapp för varje bok, där alla de gula lapparna och manusbladen finns och jag har en mapp i datorn för varje bok, där mall, personskildringar och kapitel ligger, tycker jag att det är väldigt lätt att hoppa mellan böckerna.

Igår fick jag frågan om jag inte blandar ihop böckerna när jag arbetar på detta sätt. Den frågan har jag fått ofta. Men för mig är det inga problem. Varje berättelse lever sitt eget liv. Det är ungefär som att ha många barn, inte blandar man ihop dem, man vet vad den ena tycker om, men inte den andra och så vidare.

Hittade idag en mapp i datorn, som jag inte hade någon mapp i mina skrivhögar till. En bok jag påbörjade för fem år sedan och har skrivit många kapitel på, en mycket bra bok. Längtar efter att skriva färdigt den! Hoppas verkligen jag får leva tills jag blir väldigt, väldigt, väldigt gammal, för jag har så otroligt många berättelser inom mig och jag vill att de ska få komma till liv innan mitt liv är till ända.

Ett litet smakprov ur dagens text:

"Jag vet vad jag sa. Men jag har ändrat mig. Bry dig inte om vad jag har sagt tidigare. Något kommer att hända, jag vet det. Lyssna på mig Theo! Jag har en väldigt stark känsla av att något är fel!" sa Ramona.

Den här texten är till någon av de tre böcker jag har arbetat med idag. Antar att du blev nyfiken på till vilken bok orden hör. Gissa!

Kramisar Kim

Fler skrivtips hittar du här.

4 kommentarer:

 1. Jag är inte såååå säker men jag gissar att det är en Theo och Ramona bok smakprovet kommer ifrån?

  Ja jag vet, men jag känner mej smart just nu, faktist..hehe!

  SvaraRadera
 2. Kim, underbart att orden bara väller fram! Kanske en av de bästa känslorna. Jag kan dock inte gissa mig fram till svaret på din fråga.

  SvaraRadera
 3. Det låter helt underbart!
  Själv har jag nog med att koncentrera mig på en i taget :)
  Kram!

  SvaraRadera
 4. Hej Roxana
  Det stämmer, det är från en Theo/Ramona bok. Du har rätt!
  Kram Kim

  Hej Jenny
  Ja det är helt underbart att orden bara forsar ur mig. Orden kommer från en ny historisk äventyrsbok om Theo och Ramona.
  Kram Kim

  Hej Anneli
  Du har också lite mer omkring dig än vad jag har, inte sant?
  Kram Kim

  SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!