Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

tisdag 23 november 2010

100 år sedan sista avrättningen i Sverige med giljotin

Idag för exakt 100 år sedan avrättades Johan Alfred Andersson-Ander i den svenska giljotinen. Det var första och sista gången giljotinen användes i Sverige. Flera dömdes till döden efter denna avrättning, men ingen avrättning utfördes. Dödsstraffet avskaffades i Sverige 1921.Den som skötte avrättningen av Johan Alfred Andersson-Ander var skarprättare Anders Gustav Dalman, som även var Sveriges sista professionelle skarprättare. Under 35 år arbetade han som skarprättare. Han hade en fast årlig ersättning sedan han 1901 hade utsetts till riksskarprättare. Dessutom fick han en speciell "nackpeng" för varje avrättning. Totalt utförde han sex avrättningar, de fem första med handbila och den sista med giljotin.

Johan Alfred Andersson-Ander dömdes till döden efter att brutalt ha rånmördat en 24-årig kassörska vid namn Victoria Hellsten. Johan Alfred Andersson-Ander nekade in i det sista till att han var skyldig till något brott. Men dömdes ändå till döden eftersom bevisningen var så stark.

Det fanns vittnen till brottet när Andersson-Ander steg in på Gerells växlingskontor på trettondagsafton 1910. Andersson-Ander slog kassörskan med full kraft i huvudet med ett järnbesman. Kassörskan föll till golvet och blev liggande i en stor pöl av blod.

Andersson-Ander samlade snabbt ihop vad han kunde hitta: värdepapper, sedlar, mynt och frimärken. Han stoppade ned det i sin medhavda väska och begav sig till hotel Temperance där han bodde för tillfället.

Vid ankomsten till hotellet märkte personalen genast att allt inte var som det skulle. Andersson-Ander var nervös och irriterad. Några timmar senare gav han sig av efter att ha bett att få lämna kvar en koffert.

När kofferten senare öppnades av polisen hittade de rånbytet nedsölat av blod. Men där fanns också Andersson-Ander personbevis och ett foto på honom. Vid gripandet nekade Andersson-Ander till att ha begått mordet.

Tänk om CSI hade funnits på den tiden. De kanske hade upptäckt att det inte alls var Andersson-Ander som var den skyldige, för allt pekar ju så tydligt på att någon vill att Andersson-Ander SKA hittas och bli ställd till svars för mordet. Ja, det är inte utan att fantasin sätter igång...

Visste du att när giljotinen importerades till Sverige ifrån Frankrike 1903, tulldeklarerades den som jordbruksredskap.

Inför min research till min bok Giljotinen fick jag vara med när den svenska giljotinen byggde ihop på Stockholms Stadsmuseum, inlånad ifrån Nordiska Museet i Stockholm. Här kan du läsa mitt blogginlägg om det.

Här hittar du fler intressanta faktainlägg.

Här kan du se foton från min researchresa till Stockholm/giljotinen och Paris inför boken Giljotinen.

Kramisar Kim

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!