Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

torsdag 25 november 2010

Skrivprocess: Tid att skriva

För många är hindren att skriva en bok oöverstigliga. Mycket på grund av att personen sätter upp för stora krav på sig själv. Men också för att man inte unnar sig tid till att skriva.

När jag var iväg och föreläste för någon månad sedan hörde jag berättelsen om en man som inte alls hade tid att skriva någon bok. Men han bestämde sig för att mellan 21.00 och 23.00 varje dag skulle han sätta sig för att skriva, hur trött och hur lite inspiration han än hade. Ett år senare hade han skrivit färdigt sin bok.

För hur det nu än är... Om du aldrig börjar skriva på din bok blir den aldrig klar. Du behöver inte bestämma att du ska sitta två timmar varje dag, men du måste ta dig tid att skriva!!!

Titta på dina dagliga rutiner. Finns det någon stund på dagen där du kan lägga om din planering. Kanske se mindre på tv, sätta skygglappar för dammtussarna, låta städningen vänta och istället sätta dig för att skriva.

Antingen kan du börja med att arbeta fram din berättelse med Gula Lappar, som jag talat om tidigare här på bloggen. Eller så kan du bara sätta fingrarna till tangenterna och börja skriva. Jag lovar, orden kommer!

Något som lätt händer när man skriver och även har internet på datorn är att man släpper fokus från skrivandet, tittar in på facebook, läser bloggar, ser om man fått något meddelande, kanske spelar något spel. Ja, man gör allt annat än att skriva. Stäng av internet när du har skrivtid (ja, det går faktiskt att stänga av internet), eller bara stäng ned det program du använder dig av för att komma ut på nätet.

När jag skriver använder jag mig av en dator som inte är uppkopplad mot nätet. Den är ALDRIG uppkopplad. Mycket på grund av att jag inte vill ha något virus i datorn, men jag vill heller inte störas av en massa uppdateringar, e-mail etc. När jag sätter mig för att skriva på min bok, då skriver jag, ingenting annat. Jag avsätter tid för att skriva och låter ingenting komma emellan och gör det ändå det... Ja då är det livet som tittar in mitt i fantasin.

När du läst färdigt det här inlägget ska du sätta dig ned och tänka ut när du har tid för att skriva på din bok. Om du inte hittar något hål för att skriva, SKAPA då ett hål i din planering. Det går alltid att omprioritera. Det gäller att du fokuserar på det du tycker är viktigast. Om du går omkring och drömmer om att skriva en bok... varför inte prioritera det och starta idag! Då ska du se att du uppnår dina drömmars mål fortare än du tror.

Tro på dig själv, ta dig tid till att skriva och låt ingenting annat störa dig under din skrivtid!

Lycka till!

Här hittar du fler skrivtips.

Kramisar Kim

4 kommentarer:

 1. TACK för denna!! Detta behövde jag verkligen. I flera år har jag tänkt på det där med skrivandet, men jag har aldrig tid. Nu jäklar ska jag sätta igång!

  SvaraRadera
 2. Jag har det så just nu att jag satt min egen ribba för högt.har börjat tänka"Att si o så kan jag inte skriva bl a bla"Det tog död på lusten men jag har börjat igen lite grann ,tror oxå stenhårt på rutin..handlar inte om hur mycket och hur länge,bara man gör det ..Ska göra så som du säger oxå ,Ska inte vara uppkopplad på nätet ,för mycket distrationer..Tack för tipsen,det behövde jag idag..känner lite mer glädje att skriva nu ,kram =)

  SvaraRadera
 3. Du har så rätt! Visst har jag mycket att göra hemma men lite tid för att skriva finns det alltid här och där.
  Kram!

  SvaraRadera
 4. Hej Trillingnöten: Åh, vad glad jag blir över att ha inspirerat dig. Sätt igång, ställ inte för stora krav, men tänk på att ta dig tid för skrivandet. Kram Kim

  Hej Pixi: Blir jätteglad att höra att du tyckte om mina tips. Ska bli spännande att höra fortsättningen. Kram Kim

  Hej Anneli: Precis, det finns alltid tid att skriva om man ser över sin vardag. Du har ju lyckats! Kram Kim

  SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!