Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

tisdag 7 september 2010

Kimberlie - Främlingar, färdig bild

Här är den färdiga bilden ifrån Mats på Kimberlie - Främlingar, tredje boken i serien om Kimberlie och Andy på Nya Zeeland.

Vet att många väntar på den här boken, vilket jag tycker är jättekul.

Hela Kimberlieserien skrev jag för drygt 25 år sedan, de tillhör de böcker som jag kallar för mina "byrålådsböcker". Nu plockar jag fram dem och bearbetar dem innan de går iväg för tryck.

Som vanligt inspirerar Mats Minnhagens bild mig oerhört mycket och jag vill inte göra annat än jobba med Kimberlie 3, men just nu är det många förberedelser inför bokmässan och det blir inte många stunder över varje dag för att skriva.

Nå, vad säger du, ser omslaget spännande ut? Ser det ut som en bok du väldigt gärna vill läsa?

Här kan du se min skiss som ligger till grund för Mats underbara omslag. Viss skillnad, eller hur?

Här kan du se den första grovskissen från Mats.

Se bilder från platser där Kimberlie - Främlingar och de tidigare böckerna utspelar sig:
Nya Zeeland del ett
Nya Zeeland del två

Nu ska jag gå och skriva lite på Kimberlie3, som är bokens arbetsnamn. Blir ju lite jobbigt att säga Kimberlie - Främlingar, varje gång vi pratar om boken. Ibland säger vi bara K3, snabbt och lätt.

Ha det så gott!

Kramisar Kim

måndag 6 september 2010

Kul besök på Liseberg i Göteborg

Det är 25 år jag senast var på Liseberg i Göteborg. Innan jag flyttade från staden besökte jag Liseberg flera gånger per år, i min ungdom tillbringade vi nästan varje helg på Liseberg.

Det var ett kärt återbesök. Liseberg såg ut som jag mindes det, även om det hade tillkommit en ny del, som var minst lika trevlig som den gamla.

När jag klivit in genom porten vände jag mig om och fick magkill när jag såg Gothia Tower Hotell, vilket är detsamma som Bokmässan i Göteborg för mig. Dit ska jag snart: 23-26 september kan du träffa mig i monter B09:20. (Klicka här på länken så ser du mina föreläsningtider)


Lisebergsbesöket gjorde jag tillsammans med Patrik och Frida. Här försöker Frida hitta de läskigaste åkattraktionerna medan jag försöker hitta de minst läskiga, fegis som jag är.

Ett besök på Liseberg innebär olika för oss alla tre, för mig är det popcorn, för Frida spunnet socker och för Patrik är det mjukglass.

Men det är även åkattraktionerna som lockar. Även om jag inte är tillräckligt modig för att åka det här tefatet som snurrade runt och åkte upp och ned så jag blev alldeles yr bara jag såg på det...

...inte heller vågar fegisen i mig åka den här attraktionen, hissnade bara vid tanken på att sitta högst upp på toppen av det här hjulet...

...då passade det här lugna tempot mig bättre, men här är det Patrik och Frida som åker...
...Jag fick åka med Frida i Sagoslottet, där det var uppbyggt olika sagor. Här är det Alice i Underlandet...


...Inte heller är jag modig nog att åka det här, dessutom tycker jag inte det är speciellt kul att gå omkring blöt på Liseberg, vilket är något man garanterat blir efter Kålorado

...Farfarsbilarna passade mig mycket bättre och Frida skrek av förtjusning när jag skräckslagen ropade att hon skulle svänga (men det var ju bara som jag skojade, inte var jag rädd)

...Det var en riktig turdag för oss och vi vann choklad på löpande band. När vi på kvällen öppnade alla tre chokladkartongerna hade vi inte så värst stor lust att äta något, det var liksom för mycket. Nu har vi delat ut mycket av chokladen och en del har hamnat i våra magar. Speciellt i Fridas...

Minns att jag älskade radiobilarna när jag var yngre, nu var det nya bilar, med mer blinkande ljus, men det var samma ambition att krocka med så många som möjligt, på så kort tid som möjligt...
När vi kom till Liseberg var det i stort sett folktomt, (en bra tid att gå fredag eftermiddag,) då höll ett popband på att värma upp och vi lyssnade lite granna. När vi gick hem på kvällen spelade de för fullt och det var liksom häftigare med ljusen, röken och publiken.
Det blev ett kul besök på Liseberg, med många glada skratt och ett minne för livet.

Det gäller att försöka göra jobbresorna till något mer än bara jobb, för då gör det inte så mycket att jag arbetar på helgerna. Kan jag dessutom kombinera det med att träffa familjen, då är livet perfekt!

Kramisar Kim

söndag 5 september 2010

Intensiv helg i Göteborg och Alingsås

Hemma igen efter en intensiv helg med föreläsning i Göteborg och signering i Alingsås. Hade tänkt lägga in lite bilder från resa, men tyvärr vill inte blogger göra som jag vill utan vägrar att lägga in mina bilder.

Hade en fantastisk resa hem idag. Sverige visade sig verkligen från sin bästa höstliga sida. Bönderna var ute på åkrarna, och tyvärr även ute på vägarna. Kullarna böljade utefter vägen, täckta av höstens alla färger. Solen sken från en i början klarblå himmel, efter några timmar dök fantastiska molnformationer upp. Ibland öppnade sig skogen och en skimrande sjö, med små trädbevuxna öar visade sig. Rödmålade, gulmålade ja hus i alla dess färger körde jag förbi. Det var mycket folk ute i trädgårdarna och höströjde, alla klädda i t-shirt eller linnen. Det var en ljuvlig sensommardag, eller brittsommar, välj själv.

Jag stannade och hade picknick på kokt ägg och yoghurt och njöt av solen och värmen.

Hemma fick jag ett mycket hjärtligt mottagande av man och hundar. Min man hjälpte till att tömma bilen och sedan skickade han upp mig på stegen för att hjälpa till att sätta fast de nya vindskivorna. Något jag gjorde med glädje, för det var så jätteskönt ute.

Nu ska jag sätta mig ned och ta det lite lugnt, innan en ny intensiv vecka börjar. En vecka fylld av skrivande, hoppas jag, för jag längtar verkligen efter att få skriva på någon av mina böcker nu.

Hoppas att även du har haft en underbar helg.

Kramisar Kim

lördag 4 september 2010

Signering Barnbokshandeln Balthazar i Alingsås

Min första signering i Alingsås, en jättemysig stad. Var finns bokhandeln? Vi körde runt och letade. Till slut parkerade vi i närheten av stora torget och plötsligt utbrast barnbarnet Frida, åtta år: "Där är DU ju!" Hon pekade på en skylt med bild på mig och vi förstod att vi hade hittat butiken.

Fönstret var skyltat med mina böcker och Frida såg lycklig och stolt ut när hon såg från skyltfönstret till mig.

Plötsligt var butiken fylld av folk som pratade med mig och personalen om mina böcker och mitt i allt detta såg jag något som såg ut som en fotograf, samt en journalist med block och penna i händerna. Familjen på bilden här under kan du se på TV5 på måndag klockan 20.00 då de är några av årets huvudpersoner i serien Ullared. Jag brukar inte se serien, men nu när jag träffat några av huvudpersonerna tänker jag titta, i alla fall på premiäravsnittet.

En mycket trevlig dam köpte mina böcker om Kimberlie och Andy och även en Theo och Ramona-bok. Hon hade alltid längtat till Nya Zeeland sa hon. "Men det är bara att åka dit!" sa jag.
"Flicka lilla, du vet inte hur gammal jag är", sa den gamla damen.
"Nej, det vet jag inte. Men så gammal är du inte att du inte kan åka till Nya Zeeland", svarade jag.
"Jag är 95 år", sa damen då och jag kunde knappt tro det, för hon var så pigg och utstrålade sådan livsglädje.

Du som har läst böckerna om Kimberlie och Andy: Kimberlie - Äventyr på Nya Zeeland och Kimberlie - Ett nytt liv vet vem mrs Moonwind är. När jag hade pratat med den gamla damen kändes det som om jag hade träffat min mrs Moonwind, så som jag har beskrivit henne i böckerna. Det var en otrolig känsla. Vi blev fotograferade tillsammans för Alingsås Tidning och jag hoppas att vi kommer att vara tillsammans på bild i tidningen också.


Här är Lise-Lott och Johanna som jobbade i butiken med mig idag. Vi hade mycket trevligt tillsammans och skrattade en hel del.
Så har ännu en dag rusat iväg. Men det är en dag som har varit fylld av mycket glädje, många underbara möten, både med främmande och välkända.

När jag var klar med signeringen åkte vi vidare till en av mina pojkar som köpt radhus i Kungälv, ett hus jag ännu inte sett. Sedan var det dags att åka till nästa pojk för att se hans nya hus som jag inte heller har sett (vilket får mig att inse hur mycket jag har arbetat den senaste tiden...) och nu är jag hemma hos den tredje av mina pojkar och sitter här och skriver på min blogg, medan Patrik sitter vid sin dator... Undrar vad han jobbar med?

Ja, det har varit en fantastisk dag, helt underbart att få träffa alla barnen och barnbarnen och deras rara underbara fruar och fästmöer. Har haft två mycket intensiva dagar, med föreläsning igår och signering idag, ändå känns det som om jag haft en minisemester, en tröttande sådan, men ändock en liten semester. Imorgon bär det av hemåt igen, på vägen stannar jag till hos min 87-åriga pappa för att höra hur det står till med honom. Sedan kör jag vidare hem till mannen och hundarna för att se vad de har hittat på medan jag har varit borta...

Visst är det underbart att leva när man får chans att uppleva så mycket positivt och berörs av så mycket kärlek som jag har gjort den här helgen. När barnbarnen lägger armarna runt min hals och säger "Jag älskar dig" då känns det nästan som om hjärtat svämmar över av all den kärlek jag känner.

När jag sedan nu ikväll läser på fanbloggen att de skrivit att mina böcker är MYCKET MYCKET BÄTTRE än Twilight, då känner glädjen nästan inga gränser.

Tror jag kommer att sova väldigt gott i natt efter en sådan här händelserik, fantastisk dag.

Godnatt och kramisar från Kim


fredag 3 september 2010

Föreläsning Björsareds skola Göteborg

Idag har jag rest från Blekinge till Göteborg, för att föreläsa i mitt barnbarn Fridas skola i Björsared.

Det var roligt att få se Fridas skola och möta hennes klasskamrater och jag förstod att Frida hade talat mycket om mitt besök, för barnen var väldigt entusiastiska.

Hade tänkt ta foton av barnen, men glömde av det, för det var väldigt intensivt. Så det fick bli en bild på mig och Frida istället när vi kommit hem.

Här i Göteborg är det ljuvligt väder, något jag inte är van vid, för här regnar det nästan jämnt. Det är i alla fall så jag minns min uppväxt i Göteborg.

Imorgon ska jag till Alingsås och signera. Då följer Frida med. Hon hoppas på att tidningen ska komma och intervjua mig så att hon får komma i tidningen tillsammans med mig. Det känns härligt när barnbarnet är så stolt över sin farmor, författaren. Frida berättade för alla sina klasskamrater att hon också ska bli författare när hon blir stor. Ska bli kul att se hur det blir med den saken.

Ha en skön helg, har ni vägarna förbi Alingsås i morgon hittar ni mig på Barnbokshandeln Balthazar 12.00-14.00. Hoppas vi ses!

Kramisar Kim

torsdag 2 september 2010

På liv och död i andra världskriget skugga, färdig bild

Nu har jag fått originalet till På liv och död i andra världskriget skugga. Nästa års bok. Det var snabbt jobbat av illustratören. Jag blir så inspirerad av bilden, så jag vill sätta mig och skriva NU. Mats Minnhagen har verkligen lyckats illustrera precis det jag bad om, trots min knapphändiga streckteckning.

Här kan du se Mats grovskiss till omslaget, i stort sett lika bra som det färdiga omslaget, eller vad tycker du.

Nu har du chansen att följa arbetet med den nya boken från början till slut. Hur känns det?

Kramisar Kim

onsdag 1 september 2010

Höstliga tankar

Idag har hösten gjort sitt intåg. Gräset knastrade fruset under mina fötter och den fodrade jackan kom på för första gången på länge.

Det är inte lika motiverande att stiga upp när mörkret pressar sig mot fönstret, men när väl morgonförberedelserna är klara och jag stiger ut får jag min belöning. Ännu ligger dimman tät över sjön när jag och hundarna vandrar ned mot den.

Ju närmare vi kommer desto fortare skingras dimmorna, som om det är jag och mina hundar som på något magiskt sätt viftar undan dimmorna med våra rörelser i luften. Så är det inte, men ändå...

Tola gör sig beredd för första morgondoppet. Idag ser hon lite tvekande ut och slänger sig inte handlöst i vattnet som hon brukar.

Det är just det här som gör det värt att stiga upp i mörker, att få se solen stiga upp över trädtopparna och spegla sina första strålar i vattnets stillhet. Ännu dansar dimslöjor över sjön, likt bortflyende älvor.

Jag drar ett djupt andetag och insuper naturens under, innan jag vänder hemåt igen för att sätta mig vid datorn och skriva, inspirerad av allt det jag just upplevt.

Varje ny dag är ett mirakel, ett stilla ögonblick att njuta av och ta vara på.

Carpe diem/Fånga dagen är passande ord, eftersom dagarna flyr undan alldeles för fort ifrån oss. Nyss var det högsommar med +32 grader. Nu biter frosten i gräset. Men ännu kan vi njuta av några soliga, varma höstdagar innan den riktiga, blåsiga, regniga hösten nalkas. Så fånga dagen, ta vara på den, för den här dagen är din.

Kramisar Kim