Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

onsdag 18 mars 2020

Vulkanen Vesuvius utbrott

Vulkanen Vesuvius utbrott

Idag, den 18 mars 1944, fick vulkanen Vesuvius utbrott.
26 personer dog när lavan strömmade ned mot Neapel. Om du besöker vulkanen kommer du att se spår efter det utbrottet. Det är en aktiv vulkan och du kan se hur det ryker ur kratern när du står på toppen och tittar ned i vulkanen.

Men det värsta utbrottet skedde år 79 e.Kr. Då flera städer runt om vulkanen förintades, däribland Pompeji. Stadens historia inspirerade mig till att skriva boken Tillbaka till Pompeji Pompeji förstördes och många av stadens invånare och djur dog. I Tillbaka till Pompeji får du följa det dagliga livet i staden, men även uppleva vulkanutbrottet. Dessutom har du en gedigen faktadel som avslutar boken, där lär du dig oändligt mycket om vulkanutbrottet.

Vesuvius är en verksam vulkan sydöst om Neapel, Italien. Det är ett dubbelberg med kägelvulkanerna Monte Somma (1.132 m) och egentliga Vesuvius (1.288 m). Den senare hade 79 e.Kr. ett våldsamt utbrott. Berget sprängdes sönder och städerna Pompeji, Herculaneum och Stabiae begravdes i aska och slam. I den 600 m vida kratern finns en inre, ständigt rykande askkägla. Sedan 1600-talet har Vesuvius aldrig varit i total vila och större utbrott har ägt rum med 11-40 års mellanrum. 1631 kom en nästan lika stor explosion i kratern som år 79. Åren 1767, 1779, 1794, 1822, 1838, 1850, 1872 och 1906 har ytterligare utbrott skett. Jag började inlägget med att berätta att det senaste utbrottet skedde 1944. Snart dags för ännu ett utbrott med andra ord. Vulkanen är aktiv, vilket innebär att man alltjämt kan räkna med nya utbrott.

Baksidestext Tillbaka till Pompeji:
Förskräckt stirrar Ramona på Theo, plötsligt är allt en mardröm.

Ramona är på skolresa till ruinstaden Pompeji. Hon mår dåligt av gipsavgjutningarna av dem som dött i vulkanutbrottet som utplånade staden. Hon sätter sig ner för att vila och somnar.

När Ramona plötsligt vaknar ser hon ett levande Pompeji. Ramona inser att hon blivit förflyttad i tiden till Pompeji, före vulkanutbrottet! Hon blir jätterädd. Hon vet att staden kommer att utplånas, alla människor kommer att dö, även hon och Theo om de inte tar sig därifrån i tid. Men hon vet inte när vulkanen kommer att förinta staden, om hundra år, om tio år eller om tio minuter.

Detta är debutboken som Kimselius gjorde dundersuccé med julen 1997 och gav henne smeknamnet Blekinges Astrid Lindgren. Boken har översatts till flera språk och har läsare i alla åldrar. Kimselius levandegör sakkunnigt historien om Pompeji och tar läsaren med på en fängslande resa genom tiden.

Kim M. Kimselius har sedan debuten 1997 fångat läsare i alla åldrar med sina fristående historiska äventyrsböcker om Theo och Ramona. 2020 har Kim gett ut 60 böcker. Kimselius debutbok, Tillbaka till Pompeji, har översatts till många språk och blev utsedd som en av årets bästa utländska böcker på Island 2009.


Blev du nyfiken på boken ? Fråga efter den hos din bokhandlare eller ditt bibliotek, annars finns den på nätet, till exempel hos Adlibris, Bokus Akademibokhandeln eller Storytel. 

Kramisar Kim
Författare, Skrivkurslärare, Föreläsare och Låtskrivare

Copyright Kim M. Kimselius
   

 

Öppet Hus hos Kimselius 1-2 augusti 2020
 
Vill du utvecklas i skrivandet har du möjlighet att gå distanskurs för mig. Eller någon av mina skrivkurser på Färgargården i Eringsboda.

 
Vad roligt att du läser min blogg.  Lämna gärna en kommentar längre ned i det här inlägget.  Eller mejla Kim M Kimselius. Välkommen tillbaka! Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!