Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

torsdag 29 oktober 2009

Kimselius är på Island fjärde dagen, underbar natur!

Ännu en dag på Island är över. Redan har halva tiden gått, vart tog tiden vägen. Jo, den har fyllts av resor, föreläsningar, signeringar och möten med underbara människor. Och all denna fantastiska natur som jag har fått se! Jag älskar Island!

Den här gången gick resan åt andra hållet, västkusten med en helt annan natur än dagen innan. Vi reste till Selfoss, där jag skulle hålla tre föreläsningar för olika skolor i stadens bokhandel som var jättemysig, ett riktigt bokkafé med trevliga ägare. Det märktes att bokhandeln var populär för det var en strid ström av besökare hela tiden. Förutom skolklasserna menar jag.
Denna del av Island var fascinerande, lavan syntes tydligt under ett täcke av grön mossa. Jag fick veta att mossan kom först, därefter gräset och sedan ett täcke av blå blommor som lyste upp omgivningarna. Men allt detta tog givetvis några år för naturen att ordna.

Plötsligt dök något upp som påminde mig om gårdagens nära-döden-upplevelse. Mitt i naturen hade de hängt upp två bilvrak, som en påminnelse om att ta det varsamt i trafiken och använda bilbälte. Vi tog det redan varsamt. Måste medge att det var otäckt varje gång den hårda vinden ruskade om bilen. Men den här gången var det inte halt på vägen, så det gick bra.

Här syns tydligt hur mossan täcker lavan.

Lavaklipporna är mäktiga att se, speciellt med den gröna lavamattan i förgrunden.Här är den vulkaniska aktiviteten mycket aktiv och det pyser och ryker ur marken på många ställen. Jag fick berättat för mig att det finns så mycket hett vatten på detta ställe att det rätt som det är bryter upp en het källa i vardagsrummet hos folk som bor där: inomhusswimmingpool. Här odlades även mycket grönsaker i stora växthus, drivna av värmen från de heta källorna.Resan över dagens fjäll var ingen skrämmande upplevelse utan gick lugnt och säkert. Här låg det bara lite snö här och var.


Det var först på nervägen som jag fick en känsla av att vi hade varit högt uppe på ett fjäll. Då bredde plötsligt dalen ut sig långt där nedanför. En mäktig syn, en bild som fick tas mellan vindrutetorkarna, eftersom det regnade just då.

Lavaklippan såg ut som en mäktig våg som var på väg att rulla in över oss. Men den låg stadigt där den låg och har legat i tusentals år.Nedanför fjället väntade en helt annan natur. Här bredde lavaslätten ut sig, nu hade gräset tagit över efter mossan.


Här syns tydligt det långa, för dagen vindpiskade gräset.


Här och var låg hus, som utslängda på slätten. Givetvis omgärdade av islandshästar.


Det här huset fångade min blick, där det låg för sig själv på en upphöjdning på slätten.En helt annan miljö än gårdagens imponerande fjällmassiv. Men här fanns lika många Islandshästar och även ett och annat berg och vulkan.
Framme i Selfoss, en mysig stad av det jag hann se.Tre mycket trevliga skolklasser kom och lyssnade på mig i bokhandeln, alla lika trevliga, alla lika intresserade. Jag blev djupt imponerad av deras kunskaper i både engelska och danska. De hade inga svårigheter att förstå mig när jag föreläste på engelska.
Här ser ni en av de tre grupperna som jag talade för.Ännu en grupp vackra Islandshästar.I fjärran reste sig vulkanen Hekla som är Islands mest aktiva vulkan och har utbrott vart tionde år. Förr i tiden ansågs vulkanen vara ingången till helvetet.
Jag fick berättat för mig att senast He
kla hade utbrott annonserades utbrottet på Radio och folket i Reykjavik reste i hundratals till vulkanen för att se det mäktiga utbrottet. På vägen hem var det en fruktansvärd snöstorm över fjället så ingen kunde ta sig tillbaka till Reykjavik. Folk var tvungna att övernatta var som helst. Många av dem fick sova i sina bilar.

Är en bild av en av Islands äldsta hamnstäder. Det som jag förvånades över var att nästan alla hus var byggda av trä. Hitintills har de flesta hus varit byggda av betong. En mycket vacker liten stad.
Vinden piskade vågorna som vildsint kastade sig mot stranden.

Solen bröt fram över de avlägsna fjällen, medan regnet föll över vår bil.


I fjärran målas himlen av regnbågen som visar vägen till trollens skatt...


Reykjavik närmar sig och så även föreläsningen på Lärarhögskolan. Föreläsningen avlöpte mycket bra och sändes även på TV. Jag var mycket nöjd med min prestation och det kändes underbart att se de entusiastiska ansiktena hos åhörarna.

Dagen avslutades med en mycket god middag innan jag återvände till hotellet för att besvara alla mail och skriva min blogg.

Ännu en spännande dag på Island var slut...
Här kan du läsa fler inlägg om mina researchresor.

Kramisar Kim


Blogginlägg gjorda under mitt besök på Island: 
Kimselius är på väg till Island 
Första dagen på Island 
Andra dagen på Island besöker jag bland annat Pingvellir 
Tredje dagen på Island har jag en nära-döden-upplevelse 
Fjärde dagen på Island Selfoss och mycket mer  
Femte dagen på Island Reykjavik 
Sjätte dagen på Island Golden Circle 


Blogginlägg om Island med många foton:
Island Pingvellir Golden Circle

Blogginlägg om Vulkanen Eyjafjallajökull:
Eyjafjallajökull på Island har fått utbrott 

Onormal tystnad på grund av vulkanutbrottet 
Vulkanförfattaren 
Vulkanaskan kväver mig 

Filmer från Island:
Filmsnutt från Island 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!