Välkommen till min Skrivarblogg

En blogg om Skrivtips, Boktips, Intressant fakta, Reseupplevelser och Livserfarenheter.
Här hittar du Skrivtävlingar och Skrivkurser. Här kan du se hur ett bokomslag blir till och hur man gör en bok.
Med andra ord hittar du här det mesta du behöver veta för att skriva en bok.
Debuterade som författare 1997 och har sedan dess utkommit med 60 böcker.
Arbetar som författare, skrivkurslärare, föreläsare och låtskrivare.
Håller distanskurser i skrivandet samt skrivkurser på Färgargården i Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Karlskrona.

Kim M. Kimselius har Copyright på samtliga inlägg

lördag 31 oktober 2009

Kimselius är på Island sjunde dagen, Blå Lagunen

Sista dagen på Island. Vaknade med lite feber, tur att jag inte skulle iväg så tidigt. Tog några Alvedon och lade mig att lyssna på bok, istället för att ta en promenad i Reykjavik på morgonen. Vilket jag egentligen hade planerat.

Först åkte vi till en bokhandel för signering. Här ser ni mig på bilden, sittande i en mycket skön skinnfåtölj bredvid signeringsbordet. Fick många härliga pratstunder med bokköparna.


Därefter vidare till nästa bokhandel, som även hade bokkafé. Där var det en härlig blandning av människor, bland annat många svenskar...

Mina nya fans kom och hälsade på. Dem träffade jag under en föreläsning i veckan och nu stod de i kö för att köpa min bok. Underbara ungdomar.

Mycket nöjd med båda signeringarna.

Direkt efter signeringarna bar det iväg till Blå Lagunen. Någon har frågat mig på Facebook vad Blå Lagunen är. Här kommer förklaringen:

Blå lagunen är en världsberömd utomhusbadanläggning, belägen mitt i ett
lavafält på sydvästra Island. Den har snabbt kommit att bli en av Islands allra mest berömda turistattraktioner.

Det som gör Blå lagunen så speciell är att den ligger mitt i lavalandskapet. Här och var sticker svarta lavastoder upp ur det turkosblå vattnet. Att besöka Blå lagunen är en spännande och exotisk upplevelse. Jag har hört att det är allra bäst på vintern då man kan ligga i det varma vattnet medan snöflingorna faller runt omkring eller när det är klar himmel kan man ligga och titta på norrskenet.

Vattnet i Blå lagunen håller en konstant temperatur på 36-39 grader. Det är mycket mineralrikt, vilket tillsammans med de över 200 olika mikroorganismerna ger det en turkosblå färg.

I vattnet finns även speciella alger som enligt den senaste forskningen visat sig motverka hudens åldrande. (Tala om för mig om ni tycker jag ser yngre ut när ni ser mig nästa gång...) Den höga kiselhalten skyddar huden mot yttre påverkan. Intill Blå lagunen har också en modern spa-anläggning vuxit upp och där erbjuds ett stort urval av olika slags behandlingar.

Okej, det var lite fakta. Nu till min upplevelse. Kameran lämnades för en gång skull hemma. Inte kunde jag fotografera i vattnet... Men jag ångrade mig djupt när jag såg många fantastiska naturfenomen på väg till Blå Lagunen. Och när vi gick mitt i lavan, som reste sig som två höga klippväggar på båda sidor om den smala stigen på vägen mot badanläggningen, önskade jag verkligen att kameran varit med.

En stor badanläggning, med utmärkt funktion, så känns det efter besöket. Vi fick plastband runt handleden, som både var nyckel in i anläggningen, lås och upplåsning av skåpet och nyckel för att komma ut igen. Mycket praktiskt, när man väl kom på hur det fungerade. Men nu vet jag till nästa gång. Först var det duschning, som i alla bad, därefter kröp jag i bikini och fluffig vit morgonrock och vandrade i sällskap av Elin ut till den rykande, ångande poolen. Där låg många människor och endast huvudena stack upp över vattenytan. Det var +3 grader i luften så det var lite ruggigt att hänga av sig badrocken och ta de få stegen mot vattnet för att med trevande fötter ta sig fram över den lätt ojämna bottnen i början. Det var hett vatten, men snart hade jag vant mig och tyckte det var väldigt behagligt, precis som man alltid gör när man kryper ned i ett badkar med varmt vatten.

Människor med vita krigsmålningar flöt omkring i vattnet och jag frågade genast vad de hade fått dessa vita inpackningar. Det visade sig vara hälsosamma inpackningar som vem som helst kunde smörja in sig med. Måste testas... Så snart flöt jag och Elin omkring med vita ansikten, precis som många andra.

Nu hade jag börjat vänja mig vid värmen och började tycka att det bara var ljummet. Till min glädje upptäckte jag att det här och där plötsligt blev mycket varmare i vattnet. Jakten på det varma vattnet började. Kanske var det därför det var sådan rörelse i bassängen, alla letade efter de varmaste ställena... Ibland kom jag till riktigt, riktigt hett vatten, så att jag försiktigt drog mig tillbaka en liten bit, men det var aldrig så varmt att det var risk att man skållade sig. Vi flöt nog omkring i drygt en timma. Därefter var det ny dusch och en skön behaglig trötthet spred sig genom kroppen. Och så mjuk jag hade blivit i skinnet! Hörde att man kunde köpa denna inpackning på flyget, så det tänker jag göra i morgon bitti. Då lämnar jag hotellet 05.00. Vilket får mig att känna att det börjar bli dags att krypa i säng nu. Inte många timmar innan jag ska upp igen.

Men jag måste berätta en sak först. Blå Lagunen uppstod när de lade ett kraftverk här som hämtade värme ur vattnet. En del av vattnet läckte ut, vilket invånarna upptäckte och började bada på det här stället. Ibland kunde vattnet vara så kokande hett att det inte gick att bada där, ibland var det precis lagom. Till slut blev det mer och mer kommersiellt och nu är det en stor anläggning, med hotell, spa, restaurang och själva badet.

För invånarna på Island är det numera dyrt att bada på det ställe som de upptäckte och som tidigare var gratis. För turisterna skull är all valuta i Euro, vilket gör det väldigt dyrt för islänningarna. En badrock kostade 7 Euro att hyra, till exempel.

Blå Lagunen är en fantastisk plats, ett alldeles utmärkt ställe att avsluta min Islandsresa som började för en vecka sedan.

Ja, kära vänner. Detta var sista rapporten från Island. Nästa land jag far till är Finland, Rovanimie, där jultomten bor. Så nu vet ni vad ni har att se fram emot inom snar framtid.
Här kan du läsa fler inlägg om mina researchresor.

Kramisar från Kim

Blogginlägg gjorda under mitt besök på Island: 
Kimselius är på väg till Island 
Första dagen på Island 
Andra dagen på Island besöker jag bland annat Pingvellir 
Tredje dagen på Island har jag en nära-döden-upplevelse 
Fjärde dagen på Island Selfoss och mycket mer  
Femte dagen på Island Reykjavik 
Sjätte dagen på Island Golden Circle 


Blogginlägg om Island med många foton:
Island Pingvellir Golden Circle

Blogginlägg om Vulkanen Eyjafjallajökull:
Eyjafjallajökull på Island har fått utbrott 

Onormal tystnad på grund av vulkanutbrottet 
Vulkanförfattaren 
Vulkanaskan kväver mig 

Filmer från Island:
Filmsnutt från Island 

2 kommentarer:

  1. Hört talas om spa anläggningen och skulle gärna få mig en behandling där. Vilken lyx i spännande miljö!

    SvaraRadera
  2. Hej Anne
    Ja, det var en otrolig känsla att ligga i det heta vattnet, med den omgivande kyliga luften. Väl värt en resa till Island!
    Kram Kim

    SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar, välkommen tillbaka!